Nikolay Oorzhak

Nikolay Oorzhak

Nikolay Oorzhak

Nikolay Oorzhak s-a născut în decembrie 1949, intr-un sat mic numit Khorum-Dag din Tuva de vest. După absolvirea liceului, în 1964, el a lucrat timp de patru ani ca păstor, ghidând turme de cai, oi şi vite. Acolo, pe câmpiile stepei, singur lângă turmele lui, a început să facă sunete asemănătoare cu cântecele tatălui şi bunicului său. Ceea ce el făcea se numea Khoomei, adică cântatul din gât.

„Cântatul din gât imită vocile animalelor şi sunetele create sunt în armonie cu sunetele Universului. Pentru mine, toate aceste sunete reprezintă ritmurile Întregului.”, spune Nikolay.

În 1989, în Kyzyl, capitala Tuvană, Nikolay a primit cel mai mare Premiu pentru stilul Kargyraa la Primul Festival Internaţional de Cântat din gât.. În acea perioadă, el deja performa la nivel înal,  în toate stilurile armonice (xorekteer: khoomei, kargyraa, sygyt, borbangnadyr, ezengileer) şi a devenit Khoomeji (Maestru recunoscut de Khoomei) în ţara lui. În acelaşi an, împreună cu alt cântăreţ ca el, Boris Kherly şi cu omul de ştiinţă, Zoya Kyrgys, a alcătuit Ansamblul Tuva. Având un mare succes, ei au avut turnee internaţionale, inclusiv în Norvegia, Suedia, Turcia şi Mongolia.